Τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί στα πλαίσια της εκτέλεσης των κατασκευαστικών έργων του ΣΑΛ

Με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασία λόγω της πανδημίας του Covid-19,  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 εκδήλωση-ημερίδα με θέμα «Τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί στα πλαίσια των κατασκευαστικώς έργων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στους κήπους του Μουσείου Πιερίδη στην Λάρνακα.  Η πρωτοβουλία αυτή, σκοπό είχε την ενημέρωση των πολιτών για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχει εντοπιστεί στα πλαίσια των εργασιών των κατασκευαστικών Συμβολαίων του ΣΑΛ, τα οποία ανέδειξαν  την Λάρνακα ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια της  Εποχής του Σιδήρου με μακρύ παρελθόν.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος του ΣΑΛ κ. Ανδρέας Βύρας, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ, κ. Άγγελος Χατζηχαραλάμπους. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη σημασία συνύπαρξης των αρχαιοτήτων και των αναπτυξιακών έργων στην πόλη της Λάρνακας.

Εισηγητές της εκδήλωσης, ήταν ο  Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Γεώργιο Γεωργίου, ο Συντηρητής Αρχαιοτήτων κ. Ελευθέριος Χαραλάμπους και η Αρχαιολογική Λειτουργός κα Πωλίνα Χριστοφή. Οι εισηγητές μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες για εκσυγχρονισμό και διατήρηση της κληρονομιάς. Ειδική αναφορά έγινε στο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς ψηφιδωτό της ρωμαϊκής ή ελληνιστικής εποχής  που ανευρέθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου, στα πλαίσια των εργασιών του κατασκευαστικού Συμβολαίου C12, όπου μεγάλος μέρος του καλύπτει την καρδιάς της μεσαιωνικής Λάρνακας.  Το ψηφιδωτό μήκος 20 μ περίπου,  απεικονίζει τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή και σύμφωνα με τους Αρχαιολόγους πρόκειται για πάτωμα δημοσίων λουτρών της εποχής.

Εκτενέστερη ενημέρωση, έγινε για την πληθώρα ασύλητων τάφων σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων, που πιστοποιούν την ύπαρξη μιας εκτενούς νεκρόπολης, αρκετοί από αυτούς χαρακτηρίζονται για τον πλούτο των ευρημάτων.  Οι εκσκαφές στην οδό Αγίου Φραγκίσκου Ασίζης εντόπισαν μοναστικό κτίσμα του τέλους του 15ου και 16ου αιώνα.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης, ακολούθησε συζήτηση, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήματα προς τους εισηγητές.