Συνεχής βελτίωση
ποιότητας ζωής

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας
στηρίζει την ανάπτυξη και το φυσικό περιβάλλον

Έργα

Στάδια κατασκευής αποχετευτικού συστήματος

Η Α΄ Φάση του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο 1992-2000. Αποτελείται από 110km αγωγούς λυμάτων διαμέτρου 160-800cm, 17αντλιοστάσια λυμάτων και Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), ο οποίος βρίσκεται νότια του αεροδρομίου Λάρνακας. Επίσης περιλαμβάνει 9km αγωγών όμβριων υδάτων και 7 αντλιοστάσια. Το κόστος του έργου της Α΄ Φάσης ανήλθε στα €51 εκατομμύρια.

Η Β΄ Φάση του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας θα καλύψει με αγωγούς λυμάτων την υπόλοιπη πόλη της Λάρνακας, μέρος του Δήμου Αραδίππου και τις τουριστικές περιοχές της Δεκέλειας καθώς και με αγωγούς όμβριων υδάτων της πόλης της Λάρνακας. Το έργο της Β΄ Φάσης θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Το έργο αυτό περιλαμβάνει  200km αγωγών λυμάτων, 50km αγωγών όμβριων υδάτων, 10km αγωγών πίεσης  λυμάτων, 2km  αγωγών πίεσης όμβριων υδάτων, 9 νέα αντλιοστάσια λυμάτων και 4 νέα αντλιοστάσια όμβριων υδάτων, όπως επίσης και την Επέκταση και Αναβάθμιση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2016.

Η Γ΄ Φάση του αποχετευτικού συστήματος λυμάτων του ΣΑΛ θα καλύψει τις ανάγκες των κοινοτήτων Κίτι, Περβόλια και του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού. Το αποχετευτικό σύστημα της Γ΄ Φάσης θα περιλαμβάνει περίπου 140km αγωγών λυμάτων με συναφή αντλιοστάσια.  Το πρώτο εξάμηνο του έτους 2019 θα ξεκινήσει η  αναθεώρηση της μελέτη των κοινοτήτων αυτών και η ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού, με στόχο να προκηρυχτεί το πρώτο κατασκευαστικό συμβόλαιο τον Ιούνιο του 2021. Οι κατασκευαστικές εργασίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν αρχές του 2022. Οι  κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2027.

Κατασκευαστικά Συμβόλαια της  Β΄ Φάσης

Η ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης του αποχετευτικού συστήματος λυμάτων θα εξυπηρετήσει ολόκληρο το Δήμο Λάρνακας, την τουριστική περιοχή Πύλας, Ορόκλινης και Λειβαδιών μέχρι τον υπεραστικό δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας, καθώς και μέρος του Δήμου Αραδίππου.

Το έργο της Β΄ Φάσης περιλαμβάνει την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος λυμάτων και όμβριων υδάτων. Συγκεκριμένα, αφορά 200km αγωγών λυμάτων, 50km αγωγών όμβριων υδάτων, 10km αγωγών πίεσης λυμάτων, 2km  αγωγών πίεσης όμβριων υδάτων, 9 νέα αντλιοστάσια λυμάτων και 4 νέα αντλιοστάσια όμβριων υδάτων. Επίσης το έργο της  Β΄ Φάσης περιλαμβάνει την αναβάθμιση και επέκταση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ)  από δυναμικότητας 8,500κ.μ. ημερησίως σε δυναμικότητα 18.000κ.μ. ημερησίως (για τις ανάγκες μέχρι το 2027) και 22.000κ.μ. (για τις ανάγκες μέχρι το έτος 2047). Το κατασκευαστικό Συμβόλαιο της αναβάθμισης της ΕΕΛ ολοκληρώθηκε το έτος 2016.

Το 2017, δόθηκε σε λειτουργία το πιο μεγάλο μέρος του αποχετευτικού συστήματος της Λάρνακας. Συγκεκριμένα εξυπηρετήθηκε η περιοχή της Δροσιάς (Ενορία Αγίου Νικολάου), η οποία αφορά τα κατασκευαστικά συμβόλαια  C11, C13 & C16. Ενώ το 2018 ήταν καθοριστικό καθώς ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής του Νέου Νοσοκομείου Λάρνακας (κατασκευαστικό Συμβόλαιο C14) και της περιοχής του Κρασά, που εμπίπτει στα δημοτικά όρια Αραδίππου (κατασκευαστικό Συμβόλαιο C18). Παράλληλα, δόθηκε σε λειτουργία και ένα μέρος της περιοχής Χρυσοπολίτισας (κατασκευαστικό Συμβόλαιο C12) καθώς μεγάλο μέρος αυτού λόγω ύπαρξης αρχαιοτήτων δεν είναι εφικτό στο παρόν στάδιο να κατασκευαστεί το κεντρικό δίκτυο λυμάτων. Για το λόγο αυτό έχει επαναπροκυρυχτεί έτσι ώστε να γίνει μια εκτενέστερη μελέτη. Μέχρι τέλος του έτους 2019 θα δοθεί σε λειτουργία και το κατασκευαστικό συμβόλαιο C15, το οποίο καλύπτει μέρος της Βιομηχανικής περιοχής Λάρνακας καθώς και μέρος της Ορόκλινης.  Στο παρόν στάδιο θα επαναπροκυρηχτεί και το κατασκευαστικό συμβόλαιο C21 , το οποίο είχε τερμαστηστεί.

Το έργο αφορά την κατασκευή 11,4km αγωγών λυμάτων καθώς και την κατασκευή δύο αντλιοστασίων λυμάτων σε δύο διαφορετικές περιοχές. Η υπό-περιοχή Α του Συμβολαίου καλύπτει την βιομηχανική περιοχή του Δήμου Λάρνακας, η οποία συνορεύει βορειοανατολικά με τη λεωφόρο Ελευθερίας, βορειοδυτικά με την οδό Πενταδακτύλου, νοτιοανατολικά με την οδό Τροόδους και νοτιοδυτικά με τη Βιομηχανική περιοχή του Δήμου Αραδίππου. Η υπό-περιοχή Β του Συμβολαίου συνορεύει δυτικά και νοτιοδυτικά με τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, βόρεια με τον αυτοκινητόδρομο προς Παραλίμνι και νοτιοανατολικά με περιοχές που εξυπηρετούνται από το έργο της  Α΄ Φάση του αποχετευτικού συστήματος.

Το έργο αξίας €2.647.000 πλέον ΦΠΑ κατακυρώθηκε στην εργοληπτική εταιρεία Cyfield Development Public Ltd κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού.

Τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2018 και έχουν ολοκληρωθεί ενώ αναμένται η σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο λυμάτων μέχρι το τέλος του έτους 2019.

Το έργο αφορά την κατασκευή 15km αγωγών λυμάτων. Η περιοχή του κατασκευαστικού συμβολαίου C21 ανήκει στο Δήμο Αραδίππου η οποία συνορεύει με το Δήμο Λάρνακας στα νότια, με  γεωργική γη στα βόρεια και δυτικά, και τέλος με το Στάδιο του Γ.Σ.Ζ στα ανατολικά.

Το έργο αξίας €3.149.982,73 πλέον ΦΠΑ είχε κατακυρωθεί το 2018 στην εργοληπτική εταιρεία FAP CONSTRUCTION Ltd, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, αλλά λόγω καθυστερήσεων το συμβόλαιο τερματίστηκε.

Αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου 2019 να προκυρηχτεί ξανά το συμβόλαιο, με σκοπό να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες και θα έχει διάρκεια 12 μήνες.

Η Γ΄ Φάση του αποχετευτικού συστήματος λυμάτων του ΣΑΛ θα καλύψει τις ανάγκες των κοινοτήτων Κίτι, Περβόλια και του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού. Το αποχετευτικό σύστημα της Γ΄ Φάσης θα περιλαμβάνει περίπου 140km αγωγών λυμάτων με συναφή αντλιοστάσια.  Το Σεπτέμβριο 2019 προκυρήχτηκε ο διαγωνισμός για πρόσληψη Συμβούλων Μηχανικών για

(α) Εκπόνηση Μελετών,

(β) Ετοιμασία εγγράφων προσφοράς για προκήρυξη διαγωνισμών,

(γ) Αξιολόγηση των προσφορών,

(δ) Επίβλεψη των κατασκευαστικών συμβολαίων

Η Σύμβαση θα ξεκινήσει αρχές του έτους 2020 και στόχο έχει την έναρξη των κατασκευαστικών Συμβολαίων αρχές του έτους 2022 και την ολοκλήρωσή τους τέλος του έτους 2025.

Το Έργο αφορά την κατασκευή αντλιοστασίου ομβρίων υδάτων και μικρού μήκους δικτύου ομβρίων υδάτων, που θα κατασκευαστούν στη περιοχή ανατολικά της Λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη και βόρεια της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, στη Λάρνακα. Η πιο πάνω περιοχή διαχρονικά, κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, με τις πρώτες βροχές παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα πλημμυρών. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα επέλθει σημαντική βελτίωση στην αναφερόμενη περιοχή. Το Έργο περιλαμβάνει κατάργηση του υφιστάμενου αντλιοστασίου ομβρίων υδάτων που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής και την κατασκευή ενός αντλιοστασίου ομβρίων υδάτων, με τα συναφή δίκτυα γύρω από αυτό. Η αξία  του έργου είναι  €1.232.799,65 πλέον ΦΠΑ. Τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2019 και θα ολοκληρωθούν σε 52 εβδομάδες.

Το Έργο αφορά την κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων και Αντλιοστασίου ομβρίων που θα κατασκευαστούν στη περιοχή Σωτήρος της Λάρνακας. Η περιοχή Σωτήρος διαχρονικά, κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, με τις πρώτες βροχές  παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα πλημμυρών. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα επέλθει σημαντική βελτίωση στην αναφερόμενη περιοχή. Το Έργο  περιλαμβάνει κατασκευαστικές εργασίες αγωγών όμβριων υδάτων στις οδούς Πετράκη Κυπριανού, Ευβοίας, Προδρόμου, Πατρών, Πριάμου, Ελευσίνος, Αναγεννήσεως, Πλαταιών, Πατρικίου Λουμούμπα, Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου ΙΙ, Λεοντίου Μαχαιρά, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου. Η αξία  του έργου είναι  €6.930.000,00. Τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2019 και θα ολοκληρωθούν σε 16 ½ μήνες.

Κατασκευαστικά Συμβόλαια Φάσης Α’, των οποίων το αποχετευτικό σύστημα λυμάτων βρίσκεται σε λειτουργία.

Κατασκευαστικά Συμβόλαια Φάσης Β’, των οποίων το αποχετευτικό σύστημα λυμάτων έχει τεθεί σε λειτουργία.