Συνεχίζονται τα έργα για αποχετευτικό στην περιοχή Μητρόπολης-Χρυσοπολίτισσα

Συνεχίζονται τα έργα από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, για ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος στη δύσκολη και περίπλοκη περιοχή Μητρόπολης – Χρυσοπολίτισσας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν τα έργα του συμβολαίου C12A στην περιοχή κάτω από την οποία βρίσκεται το αρχαίο Κίτιο. Αναμένεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι ιδιαίτερη δύσκολη και επίπονη αφού πριν την τοποθέτηση των αγωγών στα χαντάκια που ανοίγονται για το αποχετευτικό σύστημα, θα πρέπει να απομακρυνθούν οι αρχαιότητες που συνεχίζουν να εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι «είναι γνωστό πως το αρχικό συμβόλαιο για τη συγκεκριμένη περιοχή έχει τερματιστεί αφού λόγω του εντοπισμού αρχαιοτήτων η περίοδος αποπεράτωσης του ήταν μακροχρόνια. Έτσι στο νέο διαγωνισμό για αποπεράτωση του έργου, έχουν χωριστεί σε δύο φάσεις οι εργασίες, δηλαδή στη διάνοιξη των χαντακιών και απομάκρυνση των αρχαιοτήτων που θα εντοπίζονται και στην συνέχεια να γίνει η τοποθέτηση των αγωγών λυμάτων και ομβρίων».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «επειδή οι συγκεκριμένες περιοχές είναι ο πυρήνας του αρχαίου Κιτίου, οι εργασίες για το άνοιγμα των αυλακιών και καθαρισμού και απομάκρυνσης των αρχαιολογικών ευρημάτων, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τρία χρόνια. Με βάση αυτό γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες με την τοποθέτηση των αγωγών και την κάλυψη των χαντακιών».

Όπως εξήγησε ο κ. Βύρας «το αρχικό συμβόλαιο με τον κωδικό C12 τερματίστηκε, ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν ακριβώς επειδή εντοπίζονταν αρχαιότητες και χρειαζόταν οι εργασίες για απομάκρυνση τους να γίνουν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η ζημιά που έχει υποστεί από το συγκεκριμένο συμβόλαιο, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ακόμα ότι «έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για τη σύμβαση C21A, με εκτιμώμενο κόστος 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, για κατασκευή 12,5 χιλιομέτρων αγωγών λυμάτων στην περιοχή Βεργίνας που βρίσκεται στα δημοτικά όρια Αραδίππου, ωστόσο συνορεύει με το Δήμο Λάρνακας στα νότια, με γεωργική γη στα βόρεια και δυτικά και με το στάδιο του ΓΣΖ στα ανατολικά. Οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε 12 μήνες ενώ η σύμβαση αφορά αποπεράτωση των έργων ουσιαστικά αντικαθιστά το αρχικό συμβόλαιο που τερματίστηκε λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων».

Σε άλλη ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας απάντησε πως «την ίδια ώρα προχωρούν κανονικά οι σχεδιασμοί για την τρίτη φάση του αποχετευτικού συστήματος Λάρνακας, μετά και την απόφαση του Δήμου Αραδίππου να ενταχθεί στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε και επισημοποιήθηκε με σχετική αλληλογραφία και αρχίζει πλέον το πρακτικό μέρος της υλοποίησης της» είπε και πρόσθεσε πως «με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνονται οι σχεδιασμοί του ΣΑΛ για την Τρίτη φάση στην οποία εντάσσεται ο Δήμος Αραδίππου».

Σημείωσε επίσης ότι «σύμφωνα με την απόφαση για συμπλεγματοποίηση ολόκληρης της Αραδίππου, στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας θα ενταχθεί το υπόλοιπο περίπου 70% της περιοχής του Δήμου Αραδίππου αφού το 30% που είναι οι περιοχές Κρασά, Βλάχος, Αλυκή και Βεργίνα είναι ήδη ενταγμένο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λειβαδιών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της ένταξης τους στο ΣΑΛ, ενώ με την ένταξη και της Αραδίππου στο σύμπλεγμα, είναι πλέον εφικτή η υλοποίηση των σχεδιασμών του Συμβουλίου».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ακόμα ότι «οι διαδικασίες τρέχουν για έναρξη της τρίτης φάσης του αποχετευτικού συστήματος μείζονος Λάρνακας και για τον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού και τις Κοινότητες Περβολιών, Κιτίου και Τερσεφάνου. Στόχος του ΣΑΛ είναι η έναρξη των εργασιών το 2021 για το αποχετευτικό σύστημα μείζονος Λάρνακας, του οποίου ποσοστό ύψους 80% θα καλυφθεί από το κράτος».

Πηγή: Larnakaonline