Μια απέραντη νεκρόπολη η Λάρνακα.

Πληθώρα ασύλητων τάφων, σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων, που πιστοποιούν την ύπαρξη μιας εκτενούς νεκρόπολης, εντοπίστηκαν στα πλαίσια των έργων της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας.

Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στα πλαίσια των κατασκευαστικών έργων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στους κήπους του Μουσείου Πιερίδη.

Όπως έγινε γνωστό, αρκετοί από τους τάφους που ανακαλύφθηκαν χαρακτηρίζονται για τον πλούτο των ευρημάτων τους, τα οποία γεμίζουν ένα ολόκληρο μουσείο.

Παράλληλα, οι εκσκαφές που έγιναν στην οδό Αγίου Φραγκίσκου Ασίζης (κάθετος της οδού Τέρρα Σάντα) έφεραν στο φως ένα σπάνιο μοναστικό κτίσμα, το οποίο χρονολογείται περί τα τέλη του 15ου αιώνα.

Ειδική αναφορά έγινε και για το μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς ψηφιδωτό της ρωμαϊκής ή ελληνιστικής εποχής, που ανακαλύφθηκε στην οδό Αγίου Νεοφύτου (περιοχή Χρυσοπολίτισσας), στα πλαίσια των εργασιών του κατασκευαστικού συμβολαίου C12, όπου μεγάλο μέρος του καλύπτει την καρδιά της μεσαιωνικής Λάρνακας.

Το ψηφιδωτό, μήκους περίπου 20 μέτρων, απεικονίζει τους 12 άθλους του Ηρακλή και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για πάτωμα δημοσίων λουτρών της εποχής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Σκοπό είχε την ενημέρωση των πολιτών για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στα πλαίσια των εργασιών για το αποχετευτικό σύστημα, τα οποία, όπως λέχθηκε, αναδεικνύουν τη Λάρνακα ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια της Εποχής του Σιδήρου, με μακρύ παρελθόν.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Λάρνακας και πρόεδρος του ΣΑΛ Ανδρέας Βύρας και ο γενικός διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους.

Στις ομιλίες τους, όλοι οι εισηγητές τόνισαν τη σημασία συνύπαρξης των αρχαιοτήτων και των αναπτυξιακών έργων στη Λάρνακα.

Οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι εξ’ ίσου σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, ενδεχομένως και σε μεγαλύτερο αριθμό, αναμένεται να ανακαλυφθούν όταν οι εργασίες για το αποχετευτικό επεκταθούν γύρω από την περιοχή της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, που θεωρείται ο πυρήνας του αρχαίου Κιτίου.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ