Με προσωρινά μέτρα σπεύδει το ΣΑΛ να αποτρέψει πιθανές πλημμύρες σε Μητρόπολη – Πρόδρομο

Καθυστέρηση έξι μηνών και βάλε παρατηρείται στην παράδοση και λειτουργία του μεγάλου αντλιοστασίου όμβριων υδάτων S9 που κατασκευάζεται στην ενορία Προδρόμου, στη Λάρνακα. Ενώ το συμβόλαιο που υπέγραψε ο εργολάβος με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας προνοούσε αποπεράτωση του έργου τον Μάιο του 2020, εντούτοις προέκυψαν καθυστερήσεις, οι οποίες πλέον μεταθέτουν την ολοκλήρωση (και λειτουργία) του αντλιοστασίου περί τις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΣΑΛ Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν όντως κρίνονται δικαιολογημένες, κάποιες άλλες, όμως, κρίνονται δικαιολογημένες μόνο από τον εργολάβο και ως εκ τούτου το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί. Το πρώτιστο ζητούμενο για τους δημότες είναι να μην προκύψουν προβλήματα πλημμυρών με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις στις ευπαθείς περιοχές Μητρόπολης και Προδρόμου, τις οποίες προορίζεται να καλύψει το S9 (θα είναι το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο όμβριων υδάτων σ’ όλη την Κύπρο) με τη λειτουργία του.

Μέχρι τότε, όμως, ο κ.Χατζηχαραλάμπους είπε ότι το ΣΑΛ προχώρησε σε μια σειρά από προσωρινά μέτρα, τα οποία αναμένεται ότι θα αποτρέψουν σοβαρά προβλήματα πλημμυρών στις υπό αναφορά περιοχές, με την ελπίδα, βέβαια, να μην παρατηρηθούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπενθυμίζουμε, ότι στην περιοχή της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου βρίσκονται σ’ εξέλιξη οι εργασίες για τον καθαρισμό των αυλακιών από τα αρχαία.

Εκτιμάται ότι σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα ο καθαρισμός των αυλακιών θα έχει ολοκληρωθεί, οπόταν σ’ ένα σημαντικό μέρος της εν λόγω περιοχής θ’ αρχίσουν, επιτέλους, οι εργασίες για το αποχετευτικό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΑΛ, σε μία τριετία θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του αποχετευτικού στην Μητρόπολη και η περιοχή θα μπορεί να ενωθεί με το σύστημα. Μετέπειτα οι εργασίες θα προχωρήσουν στην ενορία της Χρυσοπολίτισσας.

Λειτούργησε το S8

Αντίθετα με το S9, το αντλιοστάσιο S8, στη λεωφόρο Αλέξανδρου Παναγούλη, έχει τεθεί σε λειτουργία, καλύπτοντας την περιοχή Καθαρής και τους γύρω προσφυγικούς συνοικισμούς. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει συμβάλει στην καλύτερη δυνατή αποπεράτωση και προετοιμασία του συγκεκριμένου αντλιοστασίου, ώστε με τις πρώτες βροχές να είναι πανέτοιμο για ν’ απορροφήσει τα όμβρια νερά.

Στο ΣΑΛ πιστεύουν ότι με τη λειτουργία του S8 θα εκλείψουν τα προβλήματα πλημμυρών στην πολύπαθη οδό Τερψιχόρης, το οδόστρωμα της οποίας είναι σε πιο χαμηλό σημείο από τους γύρω δρόμους, γι’ αυτό και όποτε βρέξει έντονα παρατηρούνται πλημμύρες στην υπό αναφορά οδό.

 

 

ΓΡΑΦΕΙ  Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ