ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ S8 & S9 ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Με την τέλεση του Αγιασμού και τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Νεκτάριου, πραγματοποιήθηκαν, την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, τα Εγκαίνια των Αντλιοστασίων Ομβρίων Υδάτων S8 και S9 στη Λάρνακα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου, Βουλευτών, Δημάρχων, Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΛ, Προέδρων Κοινοτικών Αρχών, συνεργατών, προσωπικού, καθώς και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Α.Ε. Πρόεδρος της Βουλής Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Έντιμος Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος του ΣΑΛ κ. Ανδρέας Βύρας και ο Γενικός Διευθυντής του Σ.Α.Λ. κ. Άγγελος Χατζηχαραλάμπους.

Με αίσθημα χαράς και υπερηφάνιας, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ κ. Άγγελος Χατζηχαραλάμπους αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο ιστορικό και τη σημασία των Έργων σε σχέση με την ανάπτυξη της πόλης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρόκειται για τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής έργα αξίας 10 εκατομμυρίων περίπου, σκοπός των οποίων είναι η άμεση αντιπλημμυρική παρέμβαση και η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων των λιμνάζοντων ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της ενορίας Σωτήρος και Χρυσοπολίτισσας που διαχρονικά αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα πλημμυρών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις δυνατότητες των δύο αντλιοστασίων S8 και S9 όπου η δυναμικότητα άντλησης τους ανέρχεται στα 4,880m3/hr 41,814m3/hr αντίστοιχα. Ακολούθως αναφέρθηκε στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε το ΣΑΛ κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους, λόγω της πληθώρας των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανευρέθηκαν στην περιοχή.
Ο κ. Χατζηχαραλάμπους ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση των δύο αντιπλημμυρικών έργων της πόλης και διαβεβαίωσε ότι το ΣΑΛ, προσηλωμένο στο όραμα και στους στόχους του, θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του.
Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι, πέραν από τα εγκαίνια των δύο αντλιοστασίων, παρακείμενος χώρος πρασίνου ονοματοδοτήθηκε σε «Πάρκο ΣΑΛ – Εύη Θεοπέμπτου» ως ελάχιστος φόρος τιμής εις μνήμη της πρώτης Γενικής Διευθύντριας του ΣΑΛ η οποία υπηρέτησε για 12 συναπτά έτη (2000-2012). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η αείμνηστη ήταν άνθρωπος ακούραστος, αφοσιωμένος, ανιδιοτελής με έκδηλη οικολογική ευαισθησία, με ζήλο και πραγματική αγάπη για κοινωνική προσφορά αλλά και για τον Οργανισμό που υπηρέτησε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΑΛ κ. Ανδρέας Βύρας, έκανε εκτενή αναφορά στην εξέλιξη του ΣΑΛ τα τελευταία χρόνια, στην πλήρη μετατροπή του Οργανισμού σε ένα σύγχρονο Οργανισμό, καθώς και στην προσέλκυση κονδυλίων για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Ακολούθως, αναφέρθηκε σε όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν τη Λάρνακα, με ειδική αναφορά στα Αντλιοστάσια S8 και S9 που αποτελούν τα μεγαλύτερα αντλιοστάσια της Κύπρου. Τέλος, αναφέρθηκε σε 25 ακόμα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί και σε άλλα 4 αντιπλημμυρικά έργα κόστους 17.850,000, τα οποία έχουν ήδη προγραμματιστεί και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, έργα τα οποία θα θωρακίσουν τη Λάρνακα σε όλη την έκταση της.

Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής, η οποία αφού συγχάρηκε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας αυτών των έργων, τόνισε τη σημαντικότητα της υλοποίησης έργων κοινωνικής προσφοράς τα οποία επιβάλλεται να πραγματοποιούνται αφού σκοπό έχουν την διασφάλιση της ποιότητας ζωής αλλά και της ασφάλειας της ζωής των πολιτών και των περιουσιών τους.

Η τελετή κορυφώθηκε με την αποκάλυψη αναμνηστικής επιγραφής στο χώρο του αντλιοστασίου S9. Ακολούθως, επίσημοι προσκεκλημένοι και προσωπικό του ΣΑΛ, μετέβηκαν σε παρακείμενο χώρο πρασίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε σε πάρκο εις μνήμη της πρώτης διευθύντριας του ΣΑΛ Εύης Θεοπέμπτου, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής στην παρουσία της οικογένειας Θεοπέμπτου.

Ακολούθησε δεξίωση για τους προσκεκλημένους οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή.