Αρχαιολογικά Ευρήματα στο Φως από τις Εργασίες του Αποχετευτικού

Στα πλαίσια του Συμβολαίου C12A, για τη Β’ φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, ξεκίνησε τα σκάψιμο σε δρόμους πέριξ της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου.  Οι εργασίες άρχισαν σε τρία μέτωπα, δηλαδή σε τρεις δρόμους γύρω από την Μητρόπολη, όπου και στα τρία μέτωπα έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα εκτιμάται ότι έχουν εντοπιστεί στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Τέρρα Σάντα.  Αυτή τη στιγμή, το σκάψιμο των δρόμων πέριξ της Μητρόπολης αφορά τη διερεύνηση και τον καθαρισμό των αυλακιών από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Σταδιακά, οι εργασίες αυτές θα επεκταθούν και σε άλλους δρόμους των ενοριών Μητρόπολης και Χρυσοπολίτισσας, οι οποίες είναι οι μοναδικές ενορίες που ακόμα δεν έχουν ενωθεί με το αποχετευτικό, καθότι οι εργασίες έχουν καθυστερήσει λόγω των αρχαίων.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, το ΣΑΛ θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό αποκλειστικά για τις εργασίες του αποχετευτικού, δηλαδή για την εγκατάσταση αγωγών όμβριων υδάτων, λυμάτων και φρεατίων.  Ωστόσο, στο παρόν στάδιο δεν είναι εφικτό για το ΣΑΛ να οριοθετήσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών, αφού και στα πρώτα τρία μέτωπα που έχουν ανοιχθεί ανακαλύφθηκαν αρχαία ευρήματα τα οποία αξιολογούνται.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ, κ. Χατζηχαραλάμπους, ζήτησε την κατανόηση του κοινού για την ταλαιπωρία που προκαλείται και βεβαίωσε ότι θα βρεθούν λύσεις, προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα του αποχετευτικού. Τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα δεν είναι παρόμοια με το ψηφιδωτό της οδού Αγίου Νεοφύτου, όπου σταμάτησαν οι εργασίες», συμπλήρωση, ο κ. Χατζηχαραλάμπους και ξεκαθάρισε πως πρώτιστος στόχος του ΣΑΛ είναι η εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου μέρους του υπό αναφορά συμβολαίου που ήδη έχει κατασκευαστεί στις γύρω περιοχές. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συχνότητα με την οποία θ’ ανακαλύπτονται αρχαία στο υπέδαφος των δρόμων.

Όσον αφορά το αξιόλογο ψηφιδωτό που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή, το οποίο ανακαλύφθηκε εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια στην οδό Αγ. Νεοφύτου (ενορία Χρυσοπολίτισσας), η Λάρνακα περιμένει ακόμα επίσημη ενημέρωση από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για το τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα αυτό.